به گزارش «راهبرد معاصر»؛ کمتر از یک ماه تا ورود رسمی تیم سیاست خارجی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید و به دست گرفتن امور دولت باقی مانده است. با آنکه همچنان هدایت امور امور آمریکا برعهده دولت جو بایدن است، اما تیم انتقالی ترامپ در حالی لابی گسترده با بازیگران داخلی و خارجی برای فراهم کردن بستر لازم برای روی کارآمدن رئیس جمهور جدید هستند. در این میان رژیم صهیونیستی و کشورهای محافظهکار عربی به دلیل تجربه مثبت همکاری با ترامپ و جراد کوشنر، دامادش برای همکاری با دولت وی در چهارسال آینده لحظه شماری میکنند.
خبرنگار صهیونیستی حوزه نظامی به نقل از کوشنر مدعی شد، رئیس جمهور منتخب آمریکا قصد دارد در دوره ریاست جمهوری اش زمینه پیوستن 10 کشور به پیمان ابراهیم را فراهم کند
با آنکه در ابتدا ترامپ در منامه بحرین از طرحی موسوم به «معامله قرن» برای حلوفصل موضوع فلسطین رونمایی کرد، اما در نهایت به ابتکار طرف اماراتی تن داد و زمینه عادی سازی روابط امارات، بحرین، سودان و مراکش به رژیم صهیونیستی را با عنوان «پیمان ابراهیم» مطرح کرد.
مهمترین ویژگی پیمان ابراهیم را میتوان «سنت شکنی» و عبور این توافق از «حق وتوی» فلسطینیها برای عادی سازی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی دانست. پیش تر آمریکاییها و کشورهای عربی با حمایت از توافق اسلو یا ایده دو دولتی سعی داشتند در ابتدا موضوع فلسطین را به سرانجام برسانند و سپس گام در مسیر کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی بگذارند. قدرت گیری راست گرایان در فلسطین اشغالی و به موازات آن مقبولیت گفتمان مشروع مقاومت در کرانه باختری و نوار غزه سبب شد تا ایدههای یاد شده به شدت تضعیف شود و از سوی طرف های منازعه استقبال نشود.
در چنین شرایطی برخی کشورهای عربی مانند امارات و عربستان که از سالها قبل دارای روابط نزدیک با صهیونیستها بودند، تصمیم گرفتند گام در مسیر «آشکارسازی» روابط با رژیم صهیونیستی به بهانه مقابله با تهدید ایران بگذارند. صلح ابراهیم مولود وضعیت بن بست در مذاکرات فلسطینی- صهیونیستی و پافشاری بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و متحدانش بر ایده «صلح در برابر صلح» به جای «صلح در برابر زمین» بود.
خبرنگار صهیونیستی حوزه نظامی به نقل از کوشنر مدعی شد، رئیس جمهور منتخب آمریکا قصد دارد در دوره ریاست جمهوری اش زمینه پیوستن 10 کشور به پیمان ابراهیم را فراهم کند که نام پاکستان و اندونزی نیز در این لیست دیده میشود. خبرنگار صهیونیست انتظار دارد عربستان سعودی سه الی 6 ماه آینده اقدام به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی کند. پیش تر نیز نام کشورهایی همچون عمان و کویت در این لیست دیده میشد.
هیئت حاکمه رژیم صهیونیستی بر این اعتقادند، عادی سازی روابط با ریاض به دلیل جایگاه این کشور عربی در جهان اسلام، تابوی برقراری روابط دیپلماتیک با صهیونیست ها را می شکند و زمینه ادغام رژیم اشغالگر قدس در غرب آسیا را فراهم خواهد کرد. با وجود اراده ترامپ و متحدان منطقهای اش برای تغییر ژئوپلیتیک منطقه، به نظر میآید نبرد «طوفان الاقصی» و جنایت های آشکار صهیونیستها در غزه و لبنان زمینه مخالفت افکار عمومی با برنامههای واشنگتن- تلآویو را فراهم کرده باشد. هم اکنون بیش از 87 درصد افکار عمومی کشورهای اسلامی مخالف هرگونه رابطه مستقیم یا به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی هستند.
مهمترین تأثیر عملیات «طوفان الاقصی» بر روندهای منطقهای را میتوان توقف پروژه عادی سازی رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی دانست
تحولات این روزهای سوریه و تغییر قدرت سیاسی در این کشور عربی حاکی از این است، آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال طرحی بسیار گستردهتر در منطقه عربی با هدف ایجاد «سد نفوذ» در برابر جمهوری اسلامی ایران هستند. جنیفر هولیس در مطلبی برای سایت دویچه وله آلمان عنوان کرد، رژیم صهیونیستی از اشغال بلندیهای جولان به دنبال چانه زنی با حکومت آینده سوریه و حتی کشورهای عربی است.
در نگاه این تحلیلگر سؤال اساسی آن است، این اقدام در راستای اهداف امنیتی موقت رژیم صهیونیستی انجام می شود یا آنکه صهیونیست ها قصد دارند از این موضوع برای برقراری روابط دوستانه با حکومت جدید سوریه و برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهای عربی استفاده کنند؟ به بیان سادهتر صهیونیستها با پیگیری این سیاست به دنبال اضافه کردن نام سوریه در زمره اعضای پیمان ابراهیم هستند.
مهمترین تأثیر عملیات «طوفان الاقصی» بر روندهای منطقهای را میتوان توقف پروژه عادی سازی رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی دانست. آمریکاییها قصد داشتند با عادی سازی روابط ریاض- تلآویو زمینه عملیاتی شدن کریدور هند- عرب- غرب آسیا را فراهم آورند، اما در این مسیر توفیقی به دست نیاوردند. تا زمانی که افکار عمومی کشورهای عربی سیگنالی در زمینه کاهش تنش یا تغییر رفتار رژیم صهیونیستی دریافت نکند، هرگونه نزدیکی به رژیم صهیونیستی میتواند به قیمت سقوط حکام عرب تمام شود.
به عنوان نمونه، شرایط امنیتی در اردن پس از آشکار شدن همکاری امان با سرویسهای امنیتی شاباک- موساد در وضعیت قرمز قرار گرفته و هر لحظه ممکن است اردنیها علیه نظام حاکم دست به قیام بزنند. شاید به همین دلیل ترامپ در جلسه غیر رسمی با نتانیاهو از وی خواست در صورت حاکم شدن اسلام گرایان در اردن به صورت مستقیم ورود کند و اجازه ندهد تا دامنه نفوذ مقاومت گسترش یابد.